Przepisy na karpia

0
916
przepis na karpia
fot. pexels.com

Lubisz karpia? Dobrze się składa, sprawdź jakie proponujemy przepisy na uzyskanie pysznego smaku tej ryby oraz całej potrawy, w której karp odgrywa główną rolę!

Zobacz też: http://www.gautama.pl/jak-usmazyc-karpia/

Przepis na karpia czosnkowego

Mało osób wie, ale wiele ryb bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem. Karp również. Co będzie ci potrzebne do przepisu na karpia czosnkowego?

  • 1 średni karp
  • ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • świeży koperek
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ziemniaki, jako dodatek do ryby
  • olej do smażenia

Ilość wszelkich przypraw należy dostosować do własnych preferencji smakowych, co jest też uzależnione od wielkości karpia wykorzystanego do przepisu.

Przygotowanie: Najpierw przygotuj papkę czosnkową – starty czosnek, masło i zioła wymieszaj razem. Taką papkę uformuj w rulon i włóż do lodówki, a w tym czasie oczyść karpia i pokrój go w tzw. dzwonki. Następnie obtocz rybę w mące. Rozgrzej masło czosnkowe na patelni i smaż na nim karpia. Dzięki temu, że masło zostało zwinięte w rulon będzie łatwiej rozpuszczać się na patelni. Tak usmażonego karpia podawaj z ziemniakami. Masło czosnkowe możesz jeszcze zostawić z tej schłodzonej porcji i położyć je na ciepłe ziemniaki i rybę, dzięki temu całe danie będzie jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne.

Cały karp pieczony z pomarańczami

Ten przepis brzmi nieprawdopodobnie, prawda? Jak to karp w owocach i to jeszcze cytrusowych. Zazwyczaj przepisy, które znamy wykorzystujące owoce, zawierają jabłka lub gruszki, a tu nagle pomarańcze. Wykonaj ten przepis i przekonaj się, że jest to połączenie idealne. Będziesz potrzebować:

  • 1kg karpia bez głowy
  • 1-2 pomarańcze
  • natkę pietruszki
  • przyprawy – sól, pieprz
  • masło
  • sok z 1 cytryny
  • olej, najlepiej sprawdzi się oliwa
  • kilka kromek chleba tostowego

Przygotowanie: Oczyszczonego karpia (bez głowy) przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny – tak przygotowaną rybę odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie odkrój skórkę z chleba tostowego, a miękką część rozdziel na drobne kawałki. Rozdrobniony chleb zalej oliwą oraz średnio drobno posiekaną natką pietruszki. Po godzinie chłodzenia karpia obsmaruj go całego masłem – to nie musi być gruba warstwa, ale delikatna, aby po prostu karp był równo przykryty masłem. Na to masło nałóż mieszankę z chleba i piecz tak karpia przez około 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie dołóż plastry pomarańczy na karpia i piecz kolejne 10 minut. Karpia możesz podawać z ziemniakami.

Przeczytaj też: http://nieoficjalnie.pl/6-rodzajow-zelazek-ktore-wybrac/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ