To jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Te wyjątkowo aromatyczne nasiona kminu zwyczajnego stosowane są przede wszystkim w naszych kuchniach jako tradycyjna przyprawa do zup z warzyw strączkowych lub kiszonej kapusty. Kminek znajduje też zastosowanie w przemyśle piekarskim – jako dodatek do chleba oraz „posypka” do bułek bądź innego pieczywa. I właściwie na walorach smakowych można by było poprzestać, gdyby nie niezwykłe lecznicze właściwości, jakie posiada ta niepozorna roślina.
Omawiane nasiona kminu zwyczajnego są bardzo tanie i ogólnodostępne w sklepach i supermarketach. Można zaopatrzyć się w ich opakowanie w niemal każdym sklepie spożywczym, gdzie dostępne są w dziale z przyprawami. Co bardziej wytrwali lub zapaleni działkowcy mogą również posiać kminek w przydomowym ogrodzie lub w doniczce w kuchni, ponieważ nie jest to rośliną szczególnie wymagającą. Jego uprawa nie sprawia większych problemów, więc zapewne poradzą sobie z nią nawet początkujący hodowcy i ci, którzy niewiele wiedzą o roślinach. Te lekko pikantne drobinki nie są ulubioną przyprawą dzieci oraz osób o delikatniejszym podniebieniu, które na ogół mozolnie wydłubują je z chlebowych skórek czy wyławiają z zup, z uwagi na bardzo intensywny smak i aromat kminu rzymskiego. Jednak warto przekonać się do spróbowania kminku i znaleźć jego inną, bardziej odpowiadającą pod względem podania wybrednym smakoszom formę, np. kminkowy olejek czy proszek.
Z czego kminek słynie?
Część osób, które zmagają się z problemami gastrycznymi i trawiennymi decyduje się włączyć kminek do codziennego menu nawet w większych ilościach. Dzieje się tak z uwagi na jego dobroczynne działanie na układ trawienny człowieka. Kminek przynosi ulgę podczas dokuczliwych kolek – również u noworodków, łagodzi wzdęcia i bolesne skurcze żołądka. Co ciekawe, również przypisuje mu się także wyraźną zdolność do złagodzenia dolegliwości menstruacyjnych. W takich przypadkach specjaliści polecają picie kminkowych naparów i herbatek. Ich regularne spożywanie może też przyspieszyć krwawienie miesięczne i złagodzić dolegliwości menstruacyjne.
Ponadto, roślina ta znacząco reguluje oraz usprawnia procesy trawienia. Kminek zapobiega zgadze, zatrzymuje biegunki i mdłości, pobudza apetyt i zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego. Co ciekawe, przeżuwanie suszonych nasion kminku odświeża oddech, stanowi więc naturalny substytut gum do żucia i drażetek miętowych. Można w ten sposób zniwelować charakterystyczną, a bardzo niepożądaną w towarzystwie woń czosnku czy cebuli. Taką praktykę jak żucie nasion zaleca się też pacjentom cierpiącym na schorzenia woreczka żółciowego. Dodawanie odrobiny kminku do kiszonej kapusty, bigosu czy innych specyfików ma na celu nie tylko podnieść walory smakowe tych potraw. Kminek również łagodzi nieprzyjemne wzdymające działanie tych specjałów.
Zaskakujące właściwości kminku
Jak widać w powyższym zestawieniu, swojski kminek tradycyjnie związany jest z dolegliwościami żołądkowymi, bólami brzucha różnego pochodzenia i trawieniem, ale poza tym wykazuje również szereg innych własności:
- Nie wszyscy wiedzą, że świeża herbata kminkowa ma działanie mlekopędne. To oznacza, że kminek wspomaga laktację u matek karmiących i wpływa na jakość mleka. Dodatkowo, nasiona kminku uchodzą za stosunkowo bezpieczne zioło bez efektów ubocznych, które w formie lekkiej herbatki, kropli czy naparu może być pite przez niemowlęta i małe dzieci. Tu jednak uwaga: niemowlętom nie należy podawać olejku kminkowego
- Wyciąg z kminku jest także bardzo skutecznym środkiem na problemy dermatologiczne – grzybicę, łuszczycę, zmiany trądzikowe, ropne krosty czy bakteryjne zakażenia, a nawet bielactwo
- Płukanki kminkowe oraz gorące mleko z dodatkiem miodu i kminku uznawane są za najlepsze lekarstwo na przeziębienia. Płukanie gardła łagodzi kaszel, leczy zapalenie oskrzeli czy ogólne osłabienie organizmu. Taki napój znacząco wzmacnia oraz odżywia organizm, wspomagając go w walce z chorobą.
- Okład z wywaru kminkowego ukoi niektóre nieprzyjemne dolegliwości związane z narządem wzroku, jak np. zapalenie spojówek, odciąży opuchnięte powieki i „zmęczone oczy”, zniweluje uczucie „piasku pod powiekami”
- Wywar z kminku może być też pomocny przy leczeniu przewlekłych nieżytów nosa i gardła występujących w długotrwałej chorobie. Do tego celu najlepiej zakupić w apctece czystą buteleczkę z atomizerem, za pomocą której należy miejscowo wprowadzać wywar do nosa/gardła poprzez spryskiwanie tych części ciała.
- Masaż ciała z wykorzystaniem olejku kminkowego świetnie wspomaga terapię leczenia cellulitu i otyłości. Taki olejek ponadto skutecznie zrelaksuje, wyciszy i ukoi skołatane nerwy
Herbatka kminkowa
Składniki:
- Łyżka zmielonych nasion kminku (w wersji dla dzieci wystarczy pół łyżki)
- Szklanka gorącej wody
Nasiona zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy herbatkę przez gęste sito. Pijemy dwa razy dziennie, po pół szklanki na raz.