Jakie bułki bezglutenowe wybrać?

0
693
bułki bezglutenowe

Osoby cierpiące na celiakię oraz uczulone na gluten również mogą cieszyć się jadłospisem bogatym w pieczywo. Natomiast warunkiem jest dobór pieczywa bez zawartości glutenu. Prócz chlebów bez glutenu, w wielu sklepach bezglutenowych dostępny jest duży dobór słonych oraz słodkich bułek bezglutenowych. Należałoby pamiętać o tym, by dobierać bułki bezglutenowe tylko z certyfikatem oraz znakiem przekreślonego kłosa. Dzięki temu mamy gwarancję, iż artykuł jest pewny dla osób nietolerujących glutenu. W konkretnych opisach znajdują się dane o alergenach.

Czym jest gluten?

Prezentowana substancja ma istotną rolę strukturotwórczą, szczególnie dla artykułów mącznych. Zawarty w mąkach gluten związany z wodą tworzy elastyczną konstrukcję ciasta. To oczywiście on gwarantuje dobrą strukturę takim produktom jak pieczywo, makarony, kluski, natomiast z obecnością drożdży – drożdżówkom, pizzy oraz pozostałym ciastom o porowatej strukturze. Artykuły mające gluten stanowią w zasadzie większość propozycji kucharskiej i konsumpcyjnej.

Dieta bezglutenowa

Osoby, które nie tolerują glutenu oraz są chore na celiakię, muszą stosować się do diety bezglutenowej. Z pewnością powinni więc korzystać z odpowiednich artykułów, których stosują do tworzenia regularnych pokarmów. W miejscu klasycznego pieczywa na ich talerzach pojawiają się bułki bezglutenowe. Nie każda piekarnia, sklep osiedlowy lub market ma je we własnej propozycji. O ile jeszcze do niedawna jedynym miejscem, w którym można było je zakupić, był sklep ze zdrową żywnością, tak obecnie jeszcze więcej obiektów oferuje klientom sprzedaż certyfikowanego, bezglutenowego pieczywa. Poza tym bułki bezglutenowe można zrobić samemu, zgodnie z przepisem na stronie https://bezgluten.pl/blog/bezglutenowe-buleczki-owsiane-%E2%80%93-prosty-przepis!.

Jakie bułki bezglutenowe dobrać?

Rezygnacja z artykułów pszenicznych, żytnich oraz jęczmiennych nie znaczy, że osoby cierpiące na celiakię, nadwrażliwość czy alergię na gluten są zmuszone zupełnie zrezygnować z jedzenia bułek. Na rynku jest dostępne bezglutenowe pieczywo określone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa, który zapewnia 100% zabezpieczenia danych artykułów. Muszą one być tworzone w legalizowanych piekarniach, inaczej mówiąc punktach spełniających wymogi Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS) stworzonego poprzez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią oraz na Diecie Bezglutenowej.

Bułki bezglutenowe są właściwie różnorodne. Mogą być doskonałe w czystej formie, bez wszelkich akcesoriów. Jednak mogą być także uzupełnione o różne ziarna. Można zakupić bułki bezglutenowe ze słonecznikiem lub nasionami chia. Poza tym w sklepach występują bułki z płatkami jaglanymi lub gryczanymi, siemieniem lnianym, ale też ciemne, pieczone z mąki gryczanej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

Od wielu lat pasjonatka fitness, a od dwóch profesjonalna trenerka.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ