Jak kapusta pomaga odchudzać się | Kapuściana klęska urodzaju

0
1255
dieta kapuściana

Diety jednoskładnikowe, czyli takie, które polegają na spożywaniu głownie jednego produktu, lub diety wykluczające i restrykcyjnie ograniczające spożywanie kalorii dla jednych są zbawieniem, dla innych mordęgą. Jednak ludzie skuszeni wizją uzyskania szybko szczupłej sylwetki są gotowi nawet na największe wyzwania. Trzeba w tym miejscu przyznać, że dieta kapuściana zdecydowanie do takich wyzwań należy, pomimo faktu, że trwa tylko siedem dni. Jak głosi powszechna plotka, to dzięki niej lata temu nadprogramowe kilogramy zrzucił były prezydent Polski, Aleksander Kwaśniewski. Więc czemu nie spróbujesz również Ty?

Jak obiecują założenia, dieta kapuściana w ciągu tygodnia obcowania z tym uroczym zielonym głąbem, można zgubić nawet do 6 kilogramów. Oczywiście należy restrykcyjnie przestrzegać wytycznych diety przez wszystkie dni. Nie jest to regularny i powszechny sposób na zdrowe odżywianie się, bardziej coś jak przygotowanie do tego, że po tygodniu z kapustą zaczniemy jeść regularnie i zdrowo, niskokalorycznie. Spadek 6 kilogramów nadprogramowej wagi powinien być ogromną motywacją do takich zmian. Trzeba więc zaplanować okres 7 dni, kiedy nie wypadają nam żadne ważne okazje: imprezy, święta czy wyjazdy, przygotować na zapas zupę i zastosować się do wszystkich zaleceń diety kapuścianej.

dieta kapuściana

Ugotuj zupę!

Podstawą diety kapuścianej jest zupa, którą przygotowuje się na wywarze warzywnym. Dla wszystkich osób,  które są zabiegane i nie chcą zbyt wiele czasu spędzić w kuchni, jest to bardzo dobra wiadomość: można na spokojnie za jednym zamachem przygotować zupę na cały tydzień! W czasie jej gotowania pamiętaj jednak o tym, że nie można dowolnie modyfikować podanego przepisu. Niczego w nim nie zmieniaj, nawet jeśli uważasz, że coś w nim nie pasuje. Tylko wtedy będziesz mogła cieszyć się pożądanymi efektami, jeśi będziesz ściśle stosować się do wytycznych diety. Do ugotowania zupy potrzebna będzie:

  • jedna główka białej kapusty,
  • kilka łodyg selera naciowego,
  • dziesięć pomidorów,
  • 5 cebul oraz
  • dwie papryki (tutaj akurat możesz dowolnie wybrać swój ulubiony kolor).

Z przypraw wybieramy jedynie koperek, estragon oraz pieprz.

Dla wielu dużą niedogodnością może być fakt, że nie solimy zupy, jednak bezwzglęnie nie należy jej dodawać!  Wszystkie powyżej wymienione warzywa kroimy, główkę kapusty na mniejsze kawałki i szatkujemy w piórka. Wszystko raze, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiając na koniec taką ilością wyżej wymienionych przypraw, jaka nam będzie pasowała najbardziej.

Zupa gotowa. Co dalej?

Zasada diety kapuścianej jest w zasadzie banalnie prosta. Przez cały pierwszy dzień jemy jedynie ugotowaną zupę. jednak zupełnie bez znaczenia jest, czy będziemy ją jeść kilka razy w ciągu dnia, czy pochłoniemy trzy ogromne talerze na raz. Najważniejszy jest fakt, aby w naszym menu tego dnia nie pojawiło się nic więcej. Drugiego dnia do kapuścianego jadłospisu oprócz zupy dodajemy warzywa. Wybierz takie, które możesz jeść na surowo, lub po ugotowaniu. Masz pełną dowolność, wybierz więc wszystkie warzywa oprócz tych strączkowych. Trzeciego dnia diety nadal spożywamy zupę kapuścianą w dowolnych ilościach i warzywa jak w drugim dniu, dodatkowo możemy pozwolić sobie również na deser w postaci owoców, jednak z wykluczeniem banana. Nie zjemy również ziemniaków. Jadłospis na kolejny dzień: zupa i banany. Jeżeli ktoś lubi i ma na to ochotę, może również pić w diecie mleko, ale tylko odtłuszczonym. Piątego dnia mamy w końcu okazję do urządzenia prawdziwej wyżerki: cały dzień w planie jest zupa, sześć sztuk pomidorów oraz białe mięso – drób lub ryba i nie więcej niż 500 gramów. Mięso oczywiście przygotujemy albo w upieczone piekarniku albo gotowane na parze. Przedostatniego dnia diety tradycyjnie już spożywamy zupę, dodajemy do niej warzywa oraz mięso, tym razem wołowinę. Ostatniego dnia diety kapuścianej spożywamy po raz ostatni zupę, jarzyny do których możemy także dodać brązowy ryż. Wtedy też pijemy jak najwięcej wody!

Uf, nigdy więcej zupy!

Wszyscy przyznają, że jedzenie przez kilka dni codziennie i w dużych ilościach tej samej zupy warzywnej sprawi, że po 7 dniach diety mamy jej już serdecznie dość. Waga po tygodniu oczywiście pokaże nam spadek wagi, co może być bardzo motywujące. Chociaż specjaliści dietetycy podkreślają, że nie ma takiej fizycznej możliwości, że zdążymy się pozbyć całego, zalegającego tłuszczu w tak krótkim czasie. To jedynie moczopędne działanie kapusty pozwoliło nam na utratę nadmiaru wody z organizmu. Dlatego też, im więcej kapuścianej zupy zjemy, tym więcej stracimy na wadze. Warto mieć też na uwadze fakt, że naprawdę po takim tygodniu należy dalej ograniczyć spożycie kalorii oraz pilnować zdrowego menu, aby utrzymać pożądany efekt spadku wagi. Powrót do poprzednich nawyków: zajadania się węglowodanami i tłuszczem zapewni nam nie tylko bardzo szybki powrót do wyjściowej wagi , ale też nierzadko dodatkowe kilogramy w bonusie. Smacznego!

 

[Głosów:2    Średnia:1/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ