Batony proteinowe to zdrowa przekąska o wysokiej, dobrej wartości energetycznej oraz wysokiej zawartości białka i węglowodanów. Takie batony stosowane są zarówno przez sportowców, ale też przez osoby na diecie redukcyjnej. Te poręczne smakołyki są idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zjeść coś „na szybko”, ale jednocześnie dostarczyć organizmowi dużej i zdrowej ilości energii oraz składników odżywczych. Niestety nie jest tak kolorowo w praktyce. W skład batonów proteinowych wchodzi też wiele substancji zwiększających ryzyko wystąpienia groźnych chorób oraz nadwagi i otyłości.
Co wchodzi w skład batonów?
W skład batonów proteinowych jak sama nazwa wskazuje przede wszystkim wchodzi białko. Tutaj w zależności od rodzaju i producenta batona, stanowi ono między 26 do 47% wartości energetycznej batonika. Białko w tej przekąsce występuje w formie hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jaja kurzego, czy L- glutaminy. Oprócz niego w takich batonach znajdują się też cukry proste, tłuszcze wysokonasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki i substancje słodzące. Często też znajdziemy tam konserwanty i środki wypełniające.
Batony proteinowe są stosunkowo świeżymi produktami spożywczymi, bardzo modnymi w dzisiejszych czasach wśród młodych ludzi. Są reklamowane jako niezwykle pożywne, wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej i zwiększające masę mięśniową. Batony proteinowe są określane jako bardzo pożywne i sycące, ponieważ dostarczają naszemu organizmowi wysokiej jakości białko i zaspokajają głód. Składnikami batonów proteinowych są również oczywiście, a jakżeby inaczej, tłuszcze nasycone i nienasycone.
Batony te są traktowane jako doskonała „przekąska”, ponieważ w stosunkowo krótkim czasie dostarczają nam dużej ilości energii i składników odżywczych. Jest to tylko część prawdy i niestety, jest też i druga, ciemniejsza strona medalu. Najpopularniejszym składnikiem batonów proteinowych jest białko, które w składzie przeważnie zajmuje od 26 do 47% całkowitej wartości energetycznej batona. Białko to jest przeważnie wysoko przetworzone, złożone z hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jaj czy L- glutaminy. W skład takich batonów proteinowych wchodzą również cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki i różne substancje słodzące chemicznego pochodzenia, szkodliwe konserwanty i środki wypełniające. W batonikach popularnie reklamowanych jako zdrowa przekąska możemy natknąć się na całą tablicę Mendelejewa!
Kto stosuje batony proteinowe?
Szczególna moda na spożywanie batonów proteinowych występuje wśród osób uprawiających sport wyczynowo lub rekreacyjnie, oraz osób odchudzających się. Często takim batonem zastępują potreningowy posiłek lub przegryzają jako przekąskę. Zawartość białka w takim batonie, powoduje utrzymanie masy mięśniowej na poziome żądanej proporcji. Natomiast osoby, które czynnie ćwiczą na siłowni jedzą je ze względu na wspomaganie przyrostu masy mięśniowej. Batony te bardzo popularne są wśród młodych ludzi uprawiających fitness oraz zwolenników dbania o sylwetkę. Zawarte w batonach proteinowych białko przyspiesza przemianę materii. W efekcie powoduje to oczekiwany spadek masy ciała. Wszystko ma jednak swoją ceną. Tak samo spożywanie zbyt dużej ilości białka wpływa niekorzystnie na organizm i jest szkodliwe. To często powoduje zakwaszanie organizmu oraz może w skrajnych przypadkach doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Batony proteinowe wśród dietetyków nie są powszechnie uznawane za najzdrowszą przekąskę, ze względu na występujące w nich składniki takie jak cukry i tłuszcze. Mogą one przyczynić się do tycia i w efekcie powstania nadwagi, otyłości oraz chorób układu krążenia, a w skrajnych przypadkach nawet nowotworów.
Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzaj batonów proteinowych. Często nie wiemy i nie zdajemy sobie sprawy, czym kierować się przy ich wyborze i jakie batony kupić. Przy wyborze batonów na pierwszym miejscu należy zwracać uwagę na jego skład, który wyraźnie i procentowo powinien być podany na opakowaniu produktu. Zalecane jest również szukanie batonów o jak najkrótszej liczbie składników, a co za tym idzie najmniejszej liczbie potencjalnie groźnych dla zdrowia substancji. Dobrze jest wybierać takie batony, w których pierwszym składnikiem jest wysokiej jakości białko. Zwróć uwagę czy są to izolaty białek serwatkowych. Im mniej baton napakowany jest tłuszczami, cukrami i białkiem niskiej wartości odżywczej tym lepiej i przede wszystkim zdrowiej dla nas!
Batony proteinowe są też dobrym i szybkim rozwiązaniem dla osób żyjących w biegu, ale dbających o swoją sylwetkę. Wtedy szukajmy batonów o jak najlepszym dla nas składzie. Batony proteinowe są bardzo wygodne, można je spożyć wszędzie i szybko zaspokoją uczucie głodu. Jednak należy pamiętać, że większość z dostępnych na rynku batonów posiada niezbyt zdrowy skład, dlatego zaleca się uważnie przestudiowanie etykiety i skład produktu przed zakupem każdego batonu.