Lubisz karpia? Dobrze się składa, sprawdź jakie proponujemy przepisy na uzyskanie pysznego smaku tej ryby oraz całej potrawy, w której karp odgrywa główną rolę!
Zobacz też: http://www.gautama.pl/jak-usmazyc-karpia/
Przepis na karpia czosnkowego
Mało osób wie, ale wiele ryb bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem. Karp również. Co będzie ci potrzebne do przepisu na karpia czosnkowego?
- 1 średni karp
- ząbek czosnku
- świeży tymianek
- świeży koperek
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- ziemniaki, jako dodatek do ryby
- olej do smażenia
Ilość wszelkich przypraw należy dostosować do własnych preferencji smakowych, co jest też uzależnione od wielkości karpia wykorzystanego do przepisu.
Przygotowanie: Najpierw przygotuj papkę czosnkową – starty czosnek, masło i zioła wymieszaj razem. Taką papkę uformuj w rulon i włóż do lodówki, a w tym czasie oczyść karpia i pokrój go w tzw. dzwonki. Następnie obtocz rybę w mące. Rozgrzej masło czosnkowe na patelni i smaż na nim karpia. Dzięki temu, że masło zostało zwinięte w rulon będzie łatwiej rozpuszczać się na patelni. Tak usmażonego karpia podawaj z ziemniakami. Masło czosnkowe możesz jeszcze zostawić z tej schłodzonej porcji i położyć je na ciepłe ziemniaki i rybę, dzięki temu całe danie będzie jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne.
Cały karp pieczony z pomarańczami
Ten przepis brzmi nieprawdopodobnie, prawda? Jak to karp w owocach i to jeszcze cytrusowych. Zazwyczaj przepisy, które znamy wykorzystujące owoce, zawierają jabłka lub gruszki, a tu nagle pomarańcze. Wykonaj ten przepis i przekonaj się, że jest to połączenie idealne. Będziesz potrzebować:
- 1kg karpia bez głowy
- 1-2 pomarańcze
- natkę pietruszki
- przyprawy – sól, pieprz
- masło
- sok z 1 cytryny
- olej, najlepiej sprawdzi się oliwa
- kilka kromek chleba tostowego
Przygotowanie: Oczyszczonego karpia (bez głowy) przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny – tak przygotowaną rybę odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie odkrój skórkę z chleba tostowego, a miękką część rozdziel na drobne kawałki. Rozdrobniony chleb zalej oliwą oraz średnio drobno posiekaną natką pietruszki. Po godzinie chłodzenia karpia obsmaruj go całego masłem – to nie musi być gruba warstwa, ale delikatna, aby po prostu karp był równo przykryty masłem. Na to masło nałóż mieszankę z chleba i piecz tak karpia przez około 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie dołóż plastry pomarańczy na karpia i piecz kolejne 10 minut. Karpia możesz podawać z ziemniakami.
Przeczytaj też: http://nieoficjalnie.pl/6-rodzajow-zelazek-ktore-wybrac/