Dobre tłuszcze pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka. Są one między innymi źródłem energii. Stanowią też najważniejszy składnik strukturalny błon biologicznych. Umożliwiają prawidłowe wchłanianie witamin A,D,E i K. Pełnią również role hormonów oraz przekaźników. To jest tylko kilka przykładów ich zastosowania w organiźmie, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie wraz odpowiednio zbilansowaną z dietą.
Jakie są rodzaje tłuszczów?
Najbardziej istotną sprawą jest ich rodzaj. Ponieważ tłuszcz nie jest równy tłuszczowi, ważne jest nie tylko ich pochodzenie: roślinne czy zwierzęce, a także zawartość najbardziej porządanych wiązań nienasyconych oraz proporcja stosunkowa kwasów omega-6 do omega-3, która optymalnie powinna wynosić 4:1. Obecnie na rynku mamy coraz to większy wybór olejów. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów olejów.
Olej lniany
Rosnącą popularnością dzięki swoim właściwościom cieszy się olej lniany. Pozyskiwany jest z tłoczonych na zimno nasion lnu. Nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3, a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasów omega-6 w postaci kwasu linolowego (A). Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Organizm ludzki sam nie jest w stanie ich wytworzyć, co oznacza konieczność dostarczania ich z pożywieniem.
Olej lniany tłoczony na zimno zawiera odpowiednio 56,93% ALA oraz 15,82% LA. Bogactwo tych nienasyconych kwasów tłuszczowych w nim zawartych wpływa pozytywnie na układ krążenia. Działa on poprzez obniżenie „złego” cholesterolu LDL. Jednocześnie wspomaga podwyższenie stężenia dobroczynnej frakcji HDL. NNKT chronią organizm przed rozwojem chorób takich jak miażdżyca i wtórnymi jej konsekwencjami, do których należą zawał serca czy udar mózgu. Kwasy te mają również dobroczynne działanie przeciwnowotworowe i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi czy nowotwór prostaty.
Olej lniany jest też bogaty w witaminę E, czyli naturalny przeciwutleniacz. Witamina ta chroni nas przed szkodliwymi skutkami działania wolnych rodników. W czasie stresu oksydacyjnego duża ilość wolnych rodników atakuje błony biologiczne powodując ich peroksydację. Może też uszkadzać inne kwasy nukleinowe. To z kolei prowadzi do uszkodzeń i mutacji komórek, inicjując proces powstawania nowotworów. Witamina E ma również zbawienny wpływ na poprawę kondycji naszej skóry, wzroku oraz chroni przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych w układzie krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Dla kogo polecany jest olej lniany?
Olej lniany jest również szczególnie polecany w okresie intensywnego wzrostu u dzieci. Zawarte w nim dobroczynne kwasy omega-3 warunkują prawidłowy rozwój dziecka, wzmacniają odporność oraz stymulują do prawidłowej pracy układ nerwowy. Systematyczne spożywanie oleju lnianego, nie tylko przez dzieci, chroni przed chorobami psychicznymi oraz depresją.
Cenne właściwości oleju lnianego docenią również osoby z przewlekłymi problemami skórnymi. Rekomendowany jest do stosowania i wspomaga leczenia w przypadku uporczywego trądziku, pielęgnuje skórę wrażliwą i przesuszoną. W okresie letnim świetnie ochroni skórę przed utratą wody, a także ukoi podrażnienia w przypadku wystąpienia poparzeń słonecznych. Olej lniany odżywia i uelastycznia skórę, co zapewnia jej zdrowy wygląd oraz opóźnia proces starzenia. Coraz częściej stosowany jest również jako cenny dodatek do odżywek czy masek do włosów. Dzięki temu, iż zapewnia ich nawilżenie, połysk oraz wzmacnia je po same końce.
Kolejnym popularnym zastosowaniem oleju lnianego jest łagodzenie zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie łagodzące i regenerujące błonę śluzową w przewodzie pokarmowym, znalazł zastosowanie w leczeniu uporczywych i przewlekłych zaparć, choroby wrzodowej, stanów zapalnych żołądka czy jelit. Polecany jest osobom na diecie, wspomaga proces odchudzania oraz zmniejsza odkładanie się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Wybierając olej, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego świeżość. Stojąc zbyt długo na półce sklepowej, stary olej ulega jełczeniu i traci właściwości. Przechowujmy go więc w lodówce, w ciemnej butelce, starannie chroniąc przed promieniami słonecznymi. Najlepiej jest używać oleju lnianego na zimno, gdyż straci on pod wpływem temperatury swoje cenne, prozdrowotne właściwości. Możemy go z powodzeniem stosować jako dodatek do sałatek, sosów, czy dipów. Zaleca się dziennie spożywanie 2-4 łyżek na osobę dorosłą.