Dieta na zaparcia – jak powinna wyglądać?

0
1685
Dieta na zaparcia

Zaparcia są niestety bardzo powszechnym i wstydliwym problemem.  Najczęściej ich przyczyną jest niewłaściwa dieta uboga w błonnik oraz liczne błędy żywieniowe. Mogą one być również spowodowane brakiem wystarczającej ilości ruchu i aktywności fizycznej. Zazwyczaj ludzie, którzy cierpią na tę dolegliwość sięgają po rozmaite środki przeczyszczające dostępne w aptece, jednak na dłuższą metę nie  przyniesie to oczekiwanych rezultatów a może nawet zaszkodzić. Najczęściej to trwale wprowadzone zmiany żywieniowe i zastosowanie domowych, naturalnych sposobów na przeczyszcznie pomagają w uporaniu się z tą uciążliwą dolegliwością.

Dieta na zaparcia

Co należy stosować przy zaparciach? Jak powinna wyglądać dieta, aby pozbyć się zaparć?

Jedną z najczęstszych przyczyn powstawania zaparć jest niewłaściwa dieta. Jeśli ilość regularnych wypróżnień jest mniejsza niż 3 razy w tygodniu, to możemy być pewni, że właśnie mamy do czynienia z zatwardzeniem. Przeważnie to zbyt duża ilość niezdrowych i trudnych w trawieniu substancji, tj. cukrów prostych i tłuszczy oraz relatywnie zbyt mała ilość błonnika pokarmowego będą podstawową przyczyną powstawania zaparć w organizmie. Oczywiście nieaktywny, siedzący tryb życia i słaba aktywność fizyczna to czynniki, które również przyczyniają się do wytworzenia się zaparć. Towarzyszyć temu będą gazy jelitowe, oraz bardzo często wzdęty brzuch. Jedzenie w pośpiechu, byle co i byle gdzie, również wpływa bardzo niekorzystnie na pracę naszych jelit. To również stanie się przyczyną problemów z zaparciami. Co ciekawe, oprócz niezdrowej diety i braku odpowiedniej aktywności fizycznej, przyczyną zaparć jest nadużywanie środków przeczyszczających!
Innymi niekorzystnie wpływającymi nawykami wpływającymi na powstawanie zaparć jest zażywanie pewnych grup leków np. antybiotyków oraz choroby przewlekle takie jak cukrzyca czy problemy z tarczycą.

Jakie zmiany wprowadzić?

Jeśli chcemy podjąć walkę z problemem i wyprzeć się zaparć, musimy koniecznie wprowadzić poważne zmiany do naszego codziennego jadłospisu. Jednym z najważniejszych składników naszej diety w walce przeciwko zaparciom powinien być błonnik pokarmowy, który skutecznie reguluje pracę układu pokarmowego. Błonnik, dzięki swoim właściwościom, nie ulega trawieniu i pod wpływem płynów pęcznieje w żołądku. W ten sposób zwiększa objętość masy kałowej i ułatwia wypróżnianie się. Błonnik pokarmowy również pobudza bardzo jelita do pracy i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, usuwa on wszystkie zalegające w jelitach resztki pokarmowe i toksyny z organizmu, usuwając je na zewnątrz organizmu. Zalecana dzienna dawka błonnika wynosi od 25 do 40 g. Jeśli chcemy na dobre rozprawić się z zaparciami, to musimy przestrzegać zalecanej do spożycia dawki przez okres diety.

Pij wode

Następnym skutecznym sposobem na uciążliwe zaparcia jest spożywanie jak największej ilości płynów oczywiście dalej w połączeniu z odpowiednią dietą. Bardzo wskazane jest picie dużej ilości wody. Można też z powodzeniem stosować również herbatki oraz napary ziołowe, herbatę zieloną oraz niesłodzone soki naturalne. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, które zawierają w sobie dużo błonnika i wody również sprawia, że stolec będzie miękki, dzięki czemu można go będzie łatwiej go wydalić. Zalecana dawka płynów w diecie na zaparcia do codziennego spożycia to 1,5 l. minimum.

Jedz joguty

Wspaniale też wspomagają pracę jelit żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Można je znaleźć w wielu jogurtach wspomagających trawienie. Są to bardzo dobre i pożyteczne bakterie, które dobrze służą człowiekowi. Zaleca się również stosowanie probiotyków, czyli środków, które aktywnie wspomagają działanie układu pokarmowego i zapobiegają zaparciom i niestrawności.

Z czego powinna składać się dieta na zaparcia?

Dieta przy zaparciach powinna składać się przede wszystkim z dużej ilości świeżych owoców i warzyw z wysoką zawartością błonnika i wody, takich jak np. jabłka, maliny, cytrusy, marchew, ogórki, pomidory, papryka, buraki. Bardzo dobre są również owoce suszone, takie jak morele czy śliwki, oraz pełnoziarniste pieczywo i nieprzetworzone produkty zbożowe jak kasza gryczana, brązowy ryż, płatki owsiane czy pełnoziarnisty makaron. Oczywiście z produktów mlecznych powinniśmy wybierać wszelkiego rodzaju naturalne jogurty, maślanki, kefiry czy zsiadłe mleko.

Warto pic zioła

Zioła również wspomogą nas w walce z zaparciami. Możemy pić takie napoje jak napar z mięty pieprzowej czy melisy. Pobudzą one nasze jelita do wzmożonej pracy i ułatwią wypróżnienie się. Musimy również pamiętać szczególnie o zmianie trybu życia, z siedzącego na bardziej aktywny. Należy również ograniczyć spożywanie środków przeczyszczających i różnego rodzaju przeczyszczających herbatek, gdyż nasz organizm łatwo się od nich uzależnia. Wtedy jelita zrobią się zbyt „leniwe” a długotrwałe zażywanie środków przeczyszczających sprowadzi do jeszcze silniejszych zaparć.

Przy zaparciach utrzymujących się długo, lub tych szczególnie uciążliwych warto udać się do specjalisty gastrologa, który wykona badania układu pokarmowego. Może to wykazać nieprawidłowości lub choroby, z którymi nie poradzi sobie sama dieta i trzeba będzie wdrożyć leczenie farmakologiczne.

 

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ