Zdrowie z polskiego lasu

0
737

W dobie cudownych diet i superfood doskonale wiemy, że to, co jemy, ma olbrzymi wpływ na to, jak się czujemy i wyglądamy. Wbrew pozorom, aby nasze posiłki zostały wzbogacone o prawdziwe bomby witaminowe, nie musimy tracić olbrzymich środków na wspaniałe rośliny importowane z dalekich krajów. Większość z nich doskonale znamy od dzieciństwa, towarzyszyły nam przez długie lata i teraz nastał najwyższy czas na skorzystanie z ich olbrzymich możliwości. Nasz rodzimy las jest wypełniony po brzegi roślinami, które należy uznać za prawdziwe superfood. Wystarczy krótka wycieczka, aby odnaleźć prawdziwe skarby, mające świetny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Skarby lasu

Jagody goji, kasza jaglana, nasiona chia. Lista jest bardzo, bardzo długa. Jakiś czas temu świat oszalał na punkcie super jedzenia, czyli superfoods. Dostarczają naszemu organizmowi całych zespołów witamin w ilościach, które ciężko osiągnąć, stosując się do tradycyjnych diet. Wbrew pozorom te wspaniałe rośliny nie muszą mieć wcale orientalnego rodowodu. Wiele z nich rośnie także na naszej, polskiej glebie. Do niedawna nie byliśmy nawet świadomi ich cudownych właściwości. Oto zaledwie kilka gatunków, które bez trudu znajdziemy w pobliżu naszego miejsca zamieszkania, a mogą dać nam zdrowie i siłę witalną na długie lata życia:

Czystek

Ta roślina często znajduje zasłużone miejsce w domowych zielarniach, nie zawsze wiemy jednak, jakiego działania możemy się po niej spodziewać. Tymczasem czystek to zdecydowanie nasz największy sprzymierzeniec w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe, dzięki zawartości polifenoli, pomaga zwalczyć infekcje i uchronić nas przed ich nawrotem. Jego zalety docenią także panowie cierpiący na przerost gruczołu prostaty. Poza tym – oczyszcza nasz organizm z wielu toksyn, w tym metali ciężkich, rozpuszcza śmiertelnie niebezpieczne zatory w arteriach, pomaga zadbać o właściwą higienę jamy ustnej, przeciwdziała boreliozie oraz pomaga… zwalczyć nieprzyjemny zapach ciała. Regularne picie smacznej herbatki z czystka uderza więc jednocześnie w szereg problemów, które tylko czyhają na nasze zdrowie.

Ostropest

Roślina o charakterystycznych kwiatach była znana medykom już w starożytności. Nic w tym dziwnego. Zawiera bowiem szereg substancji, które są gwarancją długiego i zdrowego życia, między innymi sylimarynę, flawonoidy, fitosterole, kwasy organiczne, garbniki, witaminy C i K, cukry oraz białka. Ostropest jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, pomaga zwalczać czynniki chorobotwórcze, wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające i odtruwające, poza tym wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga powstrzymać krwotoki. Przede wszystkim to najlepszy przyjaciel wątroby, która często nie ma z nami lekko. Stymuluje odtwarzanie się komórek tego organu i sprzyja wydalaniu szkodliwych substancji.

Jarmuż

Przez wieki był podstawą polskiej kuchni, potem zapomnieliśmy o nim niemal kompletnie, a teraz… znów wraca do łask. Jarmuż pojawia się w coraz większej ilości nowoczesnych restauracji. Kojarzy się z luksusem i ekstrawagancją, ale to roślina dosyć popularna, którą jednak bez wątpienia warto się zainteresować. Zawiera sporo białka, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i błonnika. Oprócz tego jest także silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu wspomaga nas w walce z nowotworami. Ze względu na olbrzymią zawartość witamin, już niewielka ilość tej kapusty sprawi, że zaspokoimy dzienną dawkę witaminy C, A, E, B oraz K.

Żurawina

Z pewnością często napotykamy się na nią w czasie leśnych wycieczek. Podobnie jak inne rośliny ujęte w tym zestawieniu, wykazuje silne działanie antybakteryjne (zawdzięcza je proantycyjanidom, zapobiegającym przyleganiu czynników chorobotwórczych do ścianek naczyń naszego organizmu). Poza tym to prawdziwa bomba witaminy C, betakarotenu, polifenoli i flawonoidów. Dzięki cudownym właściwościom zapobiega powstawaniu oraz rozwojowi wrzodów żołądka, wspomoże nas także podczas walki z infekcjami.

Rokitnik

To kolejne rodzime superfood, z którego właściwości często nie zdawaliśmy sobie sprawy. Charakterystyczne pomarańczowe owoce są świetnym źródłem witaminy C, E i K, kwasów Omega-3, Omega-6, wapnia, potasu, cynku, żelaza i kwasu foliowego. Dzięki temu rokitnik znakomicie sprawdzi się w czasie przeziębienia i stanów zapalnych, wykazuje działanie antywirusowe i antynowotworowe.

Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego z Warszawy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Od wielu lat pasjonatka fitness, a od dwóch profesjonalna trenerka.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ