Lecytyna sojowa – dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

0
531
Lecytyna sojowa

Zdrowa dieta ma niezwykle istotny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Bardzo ważne jest to, aby nie zabrakło w niej wartościowych składników odżywczych. Jednym z nich jest lecytyna. Co warto wiedzieć o tym dodatku do żywności?

Czym jest lecytyna sojowa?

Lecytyna sojowa jest mieszaniną związków, w większości fosfolipidów. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa ,,lekithos”, oznaczającego ,,żółtko jaja”. Nic w tym dziwnego – to właśnie żółtko jest produktem o największej zawartości lecytyny. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że lecytyna jest składnikiem występującym w organizmie każdego człowieka. Wchodzi w skład każdej komórki ciała oraz błon komórkowych. Występuje w tkankach mózgu i otoczkach mielinowych układu nerwowego. Mimo iż lecytyna znajduje się w naszym ciele, warto dodatkowo dostarczać ją z zewnątrz. Można to robić poprzez suplementację lub włączenie do diety produktów bogatych w lecytynę. Co ważne, wcale nie muszą to być jajka! Substancja ta występuje również w soi, wątrobie, rybach, orzechach, nasionach słonecznika, awokado czy fasoli. Warto przy tym wspomnieć, że suplementacja lecytyny sojowej musi trwać przynajmniej 3 miesiące, by jej dobroczynne działanie było naprawdę zauważalne. Jednorazowy posiłek składający się na przykład z jajek, nie wywrze szczególnego wpływu na organizm. Ale po czym właściwie poznać, że spożywanie lecytyny przynosi rezultaty? Warto znać właściwości, jakie posiada ta substancja. Więcej przeczytasz o nich poniżej.

Lecytyna jako składnik zdrowej diety

Zdrowa dieta to jadłospis składający się ze zbilansowanych posiłków, pełnych witamin i składników odżywczych, mających właściwą ilość kalorii. Aby była skuteczna, musi być bogata w ryby, białe mięso, zdrowe węglowodany (takie jak kasza czy ryż) oraz w warzywa i owoce. Każdy z tych produktów wpływa na zdrowie i samopoczucie każdego z nas. Lecytyna jest równie istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak inne składniki odżywcze. To właśnie dzięki niej możemy poprawić swoją pamięć oraz koncentrację. Z tego względu jest polecana w szczególności pracownikom biurowym, młodzieży uczącej się, a także studentom. Kolejnym powodem, dla którego warto włączyć do swojej diety lecytynę sojową, jest jej pozytywny wpływ na redukcję wagi. Substancja ta przyspiesza metabolizm, dzięki czemu gubimy zbędne kilogramy szybciej.

Lecytyna sojowa czy rzepakowa – co lepsze?

Lecytyna sojowa oraz rzepakowa różnią się od siebie przede wszystkim proporcją kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. Lecytyna rzepakowa posiada zdecydowanie lepiej zachowane proporcje, a poza tym ma w sobie mniej kwasów nasyconych. Nie zmienia to jednak faktu, że lecytyna, niezależnie skąd pochodzi, jest ważnym składnikiem diety i warto się w nią wyposażyć. Producenci żywności mogą skorzystać z oferty dystrybutorów takich jak ten https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Znajdą tam lecytynę w formie dodatku do artykułów spożywczych. Źródłem lecytyny sojowej jest również soja, czyli roślina bogata w białko. Włączenie jej do codziennego jadłospisu przyniesie mnóstwo korzyści.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

Od wielu lat pasjonatka fitness, a od dwóch profesjonalna trenerka.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ