Zioła uśmierzające ból gardła

0
1962
bol gardla

Ból gardła to dolegliwość, która pojawia się nie tylko jako objaw infekcji wirusowej czy bakteryjnej, czasem pojawia się też sama. Warto wówczas, zamiast sięgać po farmaceutyki, stosować naturalne środki, które są równie skuteczne, a przy tym nie powodują skutków ubocznych. Pomocne są zwłaszcza zioła.

Napary ziołowe na ból gardła

Z bólem gardła świetnie radzą sobie napary ziołowe. Znana jest zwłaszcza szałwia do płukania gardła, ale prócz tego sposobu, napary warto też pić, a stosować można nie tylko szałwię, na gardło zbawienny wpływ ma też wiele innych ziół.

Rumianek

Zioło to ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego nadaje się idealnie do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Świetnie sprawdza się w formie naparu do płukania gardła, ale trzeba pamiętać, by po zaparzeniu pozostawić go do przestudzenia – napar ma być letni.

Tymianek

Często można go spotkać w lekach na gardło i kaszel. Ma działanie antyseptyczne, niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Napar należy pić.

Szałwia

Najpopularniejsza do płukania gardła i jamy ustnej. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Łagodzi nie tylko ból gardła, ale też chrypkę, jednak wysusza śluzówkę, dlatego nie należy przesadzać z jej stosowaniem. Nie można też stosować jej u kobiet w ciąży.

Mięta pieprzowa

Ma działanie przeciwbólowe, łagodzące i łagodzi stany zapalne. Olejek z mięty zaś często jest składnikiem farmaceutyków stosowanych na ból gardła.

Babka zwyczajna

Ta pospolita roślina ma wiele właściwości prozdrowotnych, można też stosować napar z niej na ból gardła. Leczy też infekcje układu oddechowego.

Prawoślaz

Korzeń tego ziela działa przeciwzapalnie i jest składnikiem syropów na kaszel i ból gardła. Doskonale wpływa na błonę śluzową gardła, ułatwia więc przełykanie, a także nawilża krtań i regeneruje błony śluzowe.

Lukrecja

Korzeń tej rośliny również jest dobry na ból gardła. Szybko uśmierza ból. Łyżeczkę korzenia należy zalać około 100 ml zimnej wody i gotować przez 5-7 minut, spożywać przestudzony.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

Od wielu lat pasjonatka fitness, a od dwóch profesjonalna trenerka.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ