Zdrowe słodycze – jak uniknąć cukru w diecie?

0
514
Zdrowe słodycze

Nie oszukujmy się! Cukier nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Cukrzyca staje się natomiast chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Właśnie dlatego należy strzec się „białej śmierci”. No ale jak uniknąć cukru, kiedy tak kochamy słodycze? Czy na rynku istnieją jakieś zdrowe słodycze?

Dlaczego cukier szkodzi?

Przede wszystkim należałoby rozłożyć cukier na czynniki pierwsze. Jak się bowiem okazuje cukier cukrowi nierówny. W chemii możemy mówić o dwóch zasadniczych rodzajach cukru. Z jednej strony o cukrach prostych (monosacharydach), czyli między innymi glukozie i fruktozie. Z drugiej strony natomiast o cukrach złożonych (dwucukrach i wielocukrach), czyli między innymi sacharozie, skrobi i glikogenie. Te pierwsze znajdują się przede wszystkim w owocach i są korzystne dla naszego zdrowia. Te drugie, a w szczególności wielocukry, już niekoniecznie. Zdrowe słodycze powinny więc bazować na monosacharydach.

Czy istnieją zdrowe słodycze?

Większość cukierków, czekolad, batoników i chipsów zawiera ogromną ilość cukru. Niestety są to przede wszystkim wielocukry, szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie oznacza to jednak, że na rynku nie istnieje coś takiego, jak zdrowe słodycze. Można je zrobić samodzielnie, można też kupić w zaufanych sklepach ze zdrową żywnością. W takich słodyczach z pewnością nie znajdziemy dużej dawki cukrów złożonych, syropu glukozowo-fruktozowego i innych sztuczności. Będą to zdrowe przekąski, które nie staną się pierwszym krokiem do miażdżycy, otyłości, nadciśnienia i cukrzycy.

Zawsze sprawdzaj skład produktów

Jeżeli chcesz postawić wyłącznie na zdrowe słodycze, zawsze sprawdzaj skład produktu. Tylko w ten sposób można zweryfikować, co tak naprawdę otrzymujemy. Jak już wspomnieliśmy zdrowe słodycze nie będą zawierały dużej ilości cukrów złożonych oraz szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego. No ale jak rozpoznać te złe składniki? Najlepiej unikać wszystkiego co brzmi dziwnie i obco. Konserwanty będą oznaczone pełną nazwą albo symbolami E200-E299. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości znakuje się natomiast symbolami E300-E399. Z kolei emulgatory, środki spulchniające, żelujące i inne podobne składniki oznacza się jako E400-E499. W  słodyczach mogą też pojawić się różnego rodzaju środki pomocnicze, wzmacniacze smaku oraz środki słodzące i nabłyszczające.

Gdzie kupić zdrowe słodycze?

Zdrowe słodycze najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Muszą być to produkty w stu procentach naturalne oraz niezawierające dodanego cukru. Jedynymi słodzikami powinny być owoce – świeże lub suszone oraz zagęszczone soki. Zdrowe słodycze można znaleźć przy tym zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Przy czym w sklepach internetowych najczęściej dostępny jest większy wybór.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Od wielu lat pasjonatka fitness, a od dwóch profesjonalna trenerka.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ