Zdrowe musli na pożywne śniadanie

0
446

Płatki zbożowe, wszelkiego rodzaju nasiona, owoce i orzechy to niewątpliwie źródło cennych witamin i minerałów.

Wszystkie te składniki znajdują się w musli, a co więcej dzięki wzbogaceniu diety o taką różnorodnie skomponowaną mieszankę, można w łatwy sposób kontrolować zawartość kalorii, tłuszczu i cukru.

Musli dostarczają sporej dawki energii, której źródłem są głównie węglowodany złożone, co zapewnia stałe dostawy energii na resztę dnia.. Zdrowe musli zawierają także dużo błonnika, witamin, głównie z grupy B, z kolei ich połączenie z mlekiem sprawia, że posiłek automatycznie wzbogaca się o potrzebny organizmowi wapń. Niewątpliwie kolejną niepodważalną zaletą musli jest niska zawartość tłuszczu. Ponadto surowe i suszone owoce dodane do musli dietetycznego są źródłem witamin i składników mineralnych, które wpływają na zrównoważenie i regenerację flory jelitowej. Pozwala to na łatwiejsze przyswajanie białka i witaminy z grupy B.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze musli?

Musli to dobry pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie pod warunkiem, że zostanie właściwie zbilansowane pod kątem składników. Wybrać musli odpowiednie dla naszego organizmu wbrew pozorom nie jest takie proste. Do wyboru mamy bowiem płatki owsiane, kukurydziane, jęczmienne, żytnie i pszenne. Z kolei wśród dodatków najczęściej spotkać można siemię lniane, suszone owoce, pestki słonecznika, orzechy, otręby, czekoladę i miód.

Wybór jest bardzo szeroki. Na co zatem zwrócić uwagę wybierając musli na zdrowe śniadanie?

  • Kalorie – wiadomo, że im ich mniej, tym lepiej. Przystępna norma do 300-370 na 100g płatków. Najlepiej wybierać musli mieszczącej się w dolnej granicy, a unikać tych, które przekraczają 400 kalorii. Jeśli jednak koniecznie chcemy je jeść, bo wyjątkowo nam smakują, zaleca się spożywanie mniejszych porcji i wymieszanie ich z otrębami.
  • Cukier – odpowiedzialny za to, które kalorie są dobre, a które złe. Organizmowi do prawidłowego funkcjonowania potrzebne są cukry wolne, które na długo dostarczają energii, a nie cukry szybkie. Pod tym względem najlepsze są musli, których zawartość cukrów szybkich nie przekracza 30g. Dla tych dbających o linię zaleca się musli niskocukrowe, posiadają do 20g cukrów na 100g płatków.
  • Tłuszcze – w musli, które uznawane są za dietetyczne, ilość tłuszczy powinna mieścić się w granicach 2 do 5 g tłuszczu na 100g płatków. Dla porównania niektóre musli mogą mieć nawet 20g tłuszczu, a jest to zdecydowanie za dużo.
  • Błonnik – jedyny składnik, którego powinno być dużo. Zdrowe musli mają go od 7 do 10g. Na błonnik muszą jednak uważać osoby z wrażliwymi jelitami, ponieważ zbyt duża jego ilość zamiast pomóc, może zaszkodzić.
[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Od wielu lat pasjonatka fitness, a od dwóch profesjonalna trenerka.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ