Zdrowa dieta standardowa i największe mity żywieniowe

0
300

Lato coraz bliżej i właściwie już w najbliższych tygodniach pogoda pozwoli na wylegiwanie się na plaży. Bez wątpienia chcielibyśmy więc poprawić swoją sylwetkę. Zazwyczaj kuszą nas sposoby, które oferują błyskawiczne efekty. Przestajemy jeść po 18, wybieramy produkty „light” i stosujemy się do wielu innych mitów, które w tym artykule obalimy. W jakie mity żywieniowe nie warto wierzyć? Jak zadbać o zdrowe odżywianie?

Mit pierwszy – zakaz jedzenia po 18:00

Jednym z najpopularniejszych mitów jest to, że jedzenie po godzinie 18 jest szkodliwe i prowadzi do zwiększania masy. Osoby, które chcą schudnąć, najczęściej rezygnują z kolacji i unikają spożywania posiłków po godzinie 18:00. Jak powstał taki mit? Wieczorem przemiana materii zwalnia. Poza tym zazwyczaj wieczorem, kiedy odpoczywamy w swoim domu, zazwyczaj nie potrzebujemy dużej dawki energii. Co prawda stosowanie tej metody może być w niektórych przypadkach skuteczna. Najważniejszym czynnikiem sprawiającym, że chudniemy, jest ujemny bilans kaloryczny – jeśli dzięki unikaniu jedzenia po 18 będziemy mogli wytworzyć ujemny bilans kaloryczny, wtedy osiągniemy swój cel. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy jeść po 18. Zbyt późne zjedzenie ostatniego posiłku (jeżeli nie przekroczymy zapotrzebowania kalorii), może jedynie utrudnić zasypianie. Kiedy staramy się unikać jedzenia kolacji po 18, musimy uważać na to, aby nie doświadczyć napadów głodu i sięgnięcia po przekąski lub doprowadzić do przejedzenia. W uniknięciu takich sytuacji może nam pomóc dieta pudełkowa.

Mit drugi – produkty light nie tuczą

Jedną z pierwszych rzeczy, którą robi większość osób po przejściu na dietę, jest wyrzucenie i unikanie wszystkich produktów zawierającą dużą ilość tłuszczu i węglowodanów. Zastępujemy je produktami „light”, czyli produktów o obniżonej ilości tłuszczu. W końcu, jeśli coś jest ”light” to znaczy, że na pewno nie tuczy. Nie zawsze jest to jednak prawdą. Wiele produktów light wcale nie jest o wiele mniej kalorycznych od zwykłych opcji. Różnicą jest zazwyczaj to, że produkt zawiera znacznie mniej tłuszczy, ale za to więcej cukrów (w tym cukrów prostych), co może się okazać nawet gorszym rozwiązaniem niż standardowe produkty. Poza tym produkty light zawierają wiele dodatkowych wspomagaczy. Jeżeli zależy nam na przejście na zdrową dietę standardową, która będzie zawierać niskokaloryczne dania, możemy skorzystać z oferty, którą proponuje catering dietetyczny.

Mit trzeci – węglowodany są wrogiem odchudzania

węglowodany są wrogiem odchudzania

Od wielu lat coraz bardziej popularny staje się mit o tym, że węglowodany są największym wrogiem odchudzania. Nie jest to do końca prawda. Jak już wspominaliśmy, wszystko zależy bowiem od tego, ile kalorii spożywamy w ciągu dnia, tygodnia i dłuższego okresu. Jeżeli chodzi o węglowodany, najważniejsze jest zrozumienie, że węglowodany mogą mieć pozytywny i negatywny wpływ na organizm. Cukry to główne źródło energii dla organizmu. Dieta powinna być jednak oparta na węglowodanach o niskim indeksie glikemiczncznym, które nie prowadzą do dużych wahań poziomu cukru we krwi. Ich źródłami są np. makarony, kasza, ciemne pieczywo, ryż, owoce oraz warzywa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Od wielu lat pasjonatka fitness, a od dwóch profesjonalna trenerka.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ